Benvingut a internationalsocialist.net el nou lloc web d’Alternativa Socialista Internacional (ASI – abans CIT)

El nou lloc web de l’Alternativa Socialista Internacional (antic Comitè per una Internacional dels Treballadors) proporcionarà regularment anàlisi socialistes i de qualitat, notícies i perspectives sobre els esdeveniments mundials, i mostrarà les accions de les organitzacions de l’ASI a tot el món.

Al llançar aquest lloc web, també vam anunciar el nostre nou nom «Alternativa Socialista Internacional», adoptat pel nostre 12è Congrés Mundial, celebrat del 27 de gener a l’1 de febrer de 2020.

En el pla internacional, 2019 va ser un any d’aixecaments i protestes amb milions de persones que lluiten per un món millor. Tots busquen una alternativa als creixents i múltiples desastres causats pel capitalisme. Nosaltres creiem que l’alternativa a aquest fracàs del capitalisme és el socialisme.

Milions de joves han pres els carrers contra el canvi climàtic. França ha vist la major vaga de transport des de 1968, l’any de la revolució, en una lluita per defensar les pensions. En tota Amèrica Llatina les vagues generals i les mobilitzacions de masses han obligat els governs a retirar les retallades previstes. L’heroica lluita del jovent i els treballadors de Hong Kong està sacsejant la dictadura de Xi Jinping a la Xina. Al nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, els treballadors van enderrocar a dictadors en uns pocs mesos. Les dones segueixen lluitant tant contra l’opressió i la violència de gènere com en la primera línia de moltes altres lluites més generals.

Les revoltes de masses han estat objecte d’una brutal repressió a Bolívia, l’Iran, Hong Kong, Xile i altres llocs on les dictadures, les classes dominants i les elits actuen per mantenir-se al poder i defensar el sistema capitalista. No obstant això, una característica de les lluites recents és la seva determinació i persistència, que es prolonguen durant mesos o més, així com el seu heroisme davant de la brutalitat.

2019 va ser també l’any en què una minoria va decidir abandonar el Comitè per una Internacional dels Treballadors (CIT) enmig d’un intens debat. Políticament, aquesta era una tendència conservadora que durant algun temps havia ignorat les recents «noves» lluites de masses i la importància de qüestions crucials per als marxistes, com la lluita contra el canvi climàtic i pel medi ambient, els moviments feministes i la lluita contra el racisme. Encara que retòricament diuen centrar-se en les lluites dels treballadors i el moviment sindical, en realitat també s’han distanciat cada vegada més d’aquestes lluites.

Per contra, la majoria dels membres i seccions del CIT han actuat amb èxit en les lluites i moviments esmentats amb un programa de lluita, socialista i internacionalista. Per donar només un exemple, en les vagues mundials contra el canvi climàtic que van tenir lloc entre el 20 i el 27 de setembre, la nostra campanya coordinada en 25 països va arribar a desenes de milers de joves i treballadors.

La majoria del CIT ha canviat ara el seu nom pel d’Alternativa Socialista Internacional i té seccions i membres en més de 30 països. L’ASI és una internacional marxista revolucionària, que organitza i prepara les moltes batalles per venir. Ja en 2019, hem aconseguit fites històriques.

El socialisme creix

A Seattle, l’Alternativa Socialista es va enfrontar a l’home més ric del món, Jeff Bezos, i va guanyar. La nostra companya Kshama Sawant, regidora a Seattle, va exercir un paper crucial en l’obtenció del salari mínim de 15 dòlars per hora per primera vegada en una gran ciutat d’Amèrica del Nord. La lluita pels 15 dòlars ja s’ha estès per tot el continent. En les eleccions municipals de novembre de 2019 de Seattle, les multinacionals van gastar 4,5 milions de dòlars tractant de vèncer a Sawant, però van ser derrotats. La nostra victòria va ser el resultat d’una campanya massiva de base, parlant amb la gent als carrers i de porta a porta. L’elecció va ser guanyada sobre la base de la trajectòria de Sawant, sempre lluitant amb els treballadors i els inquilins per aconseguir èxits.

La victòria de Sawant és part de la creixent onada de suport al socialisme als Estats Units. Els joves d’avui en dia tenen una visió més positiva del socialisme que del capitalisme. A Gran Bretanya, van votar aclaparadorament per Corbyn i les seves polítiques anti-austeritat. El creixent suport a Sanders i la seva declaració que «no hauria d’haver multimilionaris» causa gran temor als rics.

La classe obrera ha lluitat sense parar per canviar el món. S’han conquerit reformes, però tot i això és la classe capitalista la que encara governa el planeta. Històricament s’han donat moltes lluites revolucionàries, però van acabar sent derrotades (amb l’excepció de la Revolució Russa) o van resultar en victòries només parcials. El que més ha faltat en aquest procés és un partit revolucionari, similar als bolxevics de Rússia, que ha de ser internacionalista en la seva actuació, política i forma d’organització.

La Revolució Russa de 1917 va representar una flama d’esperança a tot el món, aconseguint la igualtat de drets per a les dones, les persones LGBTI i les nacionalitats oprimides. Va guanyar plens drets democràtics, control dels treballadors, reducció de les hores de treball, salut, habitatge i educació pública. Tràgicament va ser aïllada a causa de les derrotes de les revolucions a Europa, que van acabar causant el sorgiment de la dictadura estalinista.

El nostre objectiu és construir una nova força revolucionària mundial que ajudi a la classe obrera a enderrocar el capitalisme. Una revolució en el món actual, amb la tecnologia i les comunicacions modernes, i una classe obrera educada, podrà evitar una nova degeneració de tipus estalinista aprenent de les lliçons del passat. Una economia internacional planificada amb ple control democràtic aplanarà el camí cap a la plena igualtat i els drets humans, satisfent les necessitats de tots alhora que es té cura del planeta.

Nova era, nou nom

Si bé som conscients que una minoria d’antics membres, que han abandonat recentment les nostres files, reclamen il·legítimament el nom del CIT, volem destacar que l’organització abans coneguda com el CIT ha canviat ara el seu nom pel d’Alternativa Socialista Internacional, en un Congrés Mundial organitzat en plena conformitat amb els estatuts de l’organització.

A tot el món, hem estat en moltes lluites per millors salaris, contra el racisme, en defensa dels drets democràtics i per resistir l’austeritat. Estem orgullosos del nostre historial de lluites – vencent a Thatcher a Gran Bretanya a la batalla de Poll Tax, la marxa antiracista de 40.000 persones a Bèlgica organitzada per YRE / JRE el 1992, el nostre paper crucial en la victòria de la lluita pel dret a l’ avortament a Irlanda en 2018.

Som al mateix temps una nova i madura organització internacional. Tenim amb nosaltres el passat que hem heretat i el futur que hem construït. El nostre nou nom reflecteix la nostra determinació d’intervenir amb valentia entre els joves, les dones i els treballadors en la lluita per un futur socialista que asseguri a tots un planeta en el qual pugui florir la dignitat humana.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.